Doğru Hafıza Kartı Seçimi
Hafıza kartı seçimi, fotoğraf ya da video çeken herkes için oldukça önemli bir süreçtir. Burada mühim olan, en ekonomik ya da üst teknoloji karta sahip olmak değil, kartınızın sisteminizle uyumlu olmasıdır. Peki hafıza kartı alırken dikkat etmemiz gereken detaylar nelerdir?
Öncelikle hafıza kartı alırken dikkat edeceğimiz özelliklerden bir tanesi kapasitesidir. Bize ne kadar kapasite gereklidir? Bu tamamen çektiğiniz fotoğraf ya da videoların kart üzerinde kapladığı alanla ilgilidir. Örnek olarak eğer fotoğraf çekiyorsanız ve çektiğiniz her bir fotoğraf dosyası 20MB ise 64GB’lık bir kart ile 3000’in üzerinde fotoğraf çekebilirsiniz. Eğer aynı anda hem JPG hem de RAW formatında çekiyorsanız o zaman her bir fotoğraf dosyası için iki dosya oluşacaktır. Böyle bir durumda bu iki dosyanın toplam büyüklüğünü dikkate almalısınız.
Hafıza kartlarıyla ilgili önemli diğer iki özellik de okuma ve yazma hızlarıdır. Öncelikle bu iki hızın farklı hızlar olduğunu her zaman akılda tutun ve almayı düşündüğünüz kart için okuma ve yazma hızlarını ayrı ayrı inceleyin.
Yazma hızı, bilgilerin hafıza kartına kayıt edilme hızını belirtmektedir. Yani fotoğraf ya da video çekerken kameranın hafıza kartına görüntülerin hangi hızla kayıt edileceğini belirtir. Öte yandan okuma hızı hafıza kartına yazılmış bu görüntü dosyalarının okunma hızını ifade etmektedir. Kartımızı bilgisayarımıza bağlayıp görüntülere erişmek istediğimizde geçerli olan hız bu hızdır.
Hemen her hafıza kartında yazma hızı okuma hızına göre biraz daha yavaştır. Okuma hızı 100MB/sn olduğunda, yazma hızının 90MB/s olması gibi. Fakat bazı tip kartlarda, örnek olarak Micro SD kartlarda aradaki bu fark oldukça büyük olabiliyor. Örnek olarak okuma hızı 100MB/sn iken yazma hızının 10MB/sn olması gibi. Kart üzerinde çoğunlukla okuma hızları yazıldığından, belirtilen bu hızın aynı zamanda yazma hızı olduğunu ve de sisteminizle uyumlu olduğu yanılgısına rahatlıkla düşebilirsiniz. Fakat kartınızı kameranıza takıp bu kartın 4K kayıt yapamayacağı gerçeğini öğrendiğinizde zorlu, hatta çoğu zaman mümkün olmayan bir iade süreci sizi bekliyor olabilir.
Bu tür bir problemi yaşamamak için yapılması gereken şey öncelikle kameranızın uyumluluk listesine göz atmaktır. Bu bilgileri güncel bir şekilde kameranızın web sitesinde bulabilirsiniz.
SD kartların hızları gelişen teknoloji ile artmakta, zaman içerisinde de bu hızları ifade etmekte kullanılan sembollere yenileri eklenmekte. Dolayısıyla üretilen hafıza kartları farklı kameralarda farklı hızlarla çalışabilmekte. Bu yüzden hafıza kartlarının üzerlerinde kameraların desteklediği farklı hız gruplarına ait semboller bulunmakta. Dilerseniz, şimdi bu değişik hız gruplarından söz edelim:
Hız Sınıfı: 2,4,6 ve 10 olarak adlandırılırlar. Karta yapılacak kayıt esnasında garanti edilebilecek minimum hızı MB/sn olarak ifade eder.
UHS Hız Sınıfı: Bu tür kartları destekleyen kameralar ve okuyucular için geçerlidir. 1 ve 3 olarak ifade edilirler. Sırası ile 10MB/sn’yi ve 30MB’sn’yi temsil eder. Benzer şekilde bu hızlar, garanti edilen minimum yazma hızlarıdır.
Video Hız Sınıfı: Yine benzer şekilde bu tür kartları destekleyen kameralar ve okuyucular için geçerlidir.V6, V10, V30, V60, V90 olarak ifade edilirler. Sırası ile 6, 10, 30, 60, 90MB/sn hızları, garanti edilen minimum yazma hızlarıdır.
Bu bilgiler sol tarafta yer alan tabloda da verilmektedir.
Ek olarak video hız sınıfları ile ilgili SD Association’un hazırladığı videoyu da buradan izleyebilirsiniz.
Daha yaygın olmaları sebebiyle bu yazıda SD hafıza kartları ile ilgili sembollere değindik. Öte yandan okuma yazma hızları aslında CF, CFast ve XQD tipindeki kartlar için de geçerlidir. Bu tip hafıza kartlarında okuma yazma hızları genellikle kartların üzerinde açıkça yazmaktadır.